Belofte 2015 Renee Bijlsma – Coördinator projectredactie Libelle

Allround bladenmaker

Met de oeuvreprijs Mercur d’Or/LOF-Prijs voor Magazines wordt een magazine of een persoon geëerd vanwege langdurige en opvallende prestaties op de Nederlandse magazinemarkt. Het ontvangen van deze oeuvreprijs is niet gekoppeld aan een jubileum en betekent zeker niet dat je al klaar bent. Alsjeblieft niet. Want de prijs gaat dit jaar naar Jildou van der Bijl, creatief directeur van Mood for Magazines.

De juryleden struikelden bijna over elkaars loftuitingen in de richting van Jildou van der Bijl. Let wel: Jildou omdat het Jildou is, los van LINDA. Dus eigenlijk: JILDOU. Ze is voortdurend vernieuwend bezig en loopt in alles voorop, of het nu gaat om online, tv, specials… Ze zoekt voortdurend het randje op, balanceert op de lijntjes en stapt er soms bewust overheen, wellicht een erfenis van haar Nieuwe Revu-tijd. Steeds legt ze de lat een stukje hoger, om het spannend te houden. De makkelijkste oplossing is niet de beste. En dat weet ze feilloos te combineren met haar drang om alles onder controle te houden. Ze weet precies wat in LINDA. past en wat niet. Jildou blijft zichzelf, in een wereld waarin je zó ‘verlinda’t’. Ze blijft nuchter en zichzelf relativeren; de successen deelt ze met haar team, daar word je groter van als mens. Ze staat voor het merk en haar mensen, toont ruggengraat en is niet bang haar mond open te trekken. Ze blijft kritisch, laat een tegenstem horen en houdt vanuit haar vesting in Naarden invloeden van buitenaf weg. In een tijd waarin analytics bijna heilig zijn verklaard, blijft deze vakvrouw dicht bij zichzelf en vertrouwen op haar intuïtie. Ze heeft een hekel aan onderzoek; ze doet ’t gewoon en zéker als iedereen zegt dat iets niet werkt.

Wat de jury bijzonder waardeert is dat Jildou met grote regelmaat congressen en seminars toespreekt, op uitnodigingen zegt ze nooit nee en daarmee is deze professional, naast haar werk, ook een grote inspiratiebron voor het vak.

Trackrecords
Het is beslist niet de eerste onderscheiding die haar ten deel valt: de prijzenkast van Jildou is goed gevuld. Tijdens haar studie journalistiek in Zwolle liep zij stage bij Nieuwe Revu en bleef daar werken. Kort gaf zij op het ministerie van Buitenlandse Zaken leiding aan de jongerenorganisatie van Ontwikkelingssamenwerking, waarna zij terugkeerde naar Nieuwe Revu om er een jaar later, op haar 27ste, hoofdredacteur van te worden. Weer wat later kreeg zij Yes onder haar hoede. Vervolgens maakte ze de overstap naar Mood for Magazines, waar ze adjunct werd bij La Vie en Rose en later de specials van LINDA. (Wonen, Man) ging aansturen, totdat ze samen met Linda de Mol hoofdredacteur van LINDA. werd, dat prompt in 2004 Tijdschrift van het Jaar werd. Vier jaar gingen maar liefst drie Mercurs in haar richting; voor Cover, Artdirection en Lancering (het samen met het Rijksmuseum ontwikkelde OOG, dat in 2010 ook nog ’s Artdirection van het Jaar won). Tussendoor kreeg Jildou een Mercur voor L’HOMO (Marketingactie) om in 2011 dan samen met Linda de Mol gekroond te worden tot Hoofdredacteur van het Jaar. Maar daar hield het niet bij op: in 2012 sleepte zij de innovatie-Mercur in de wacht (voor LINDA.Lijn) en in 2013 werd LINDA. wederom Tijdschrift van het Jaar. Sinds 1 september van dit jaar combineert Jildou haar functie van algemeen hoofdredacteur van LINDA. met die van creatief directeur Mood for Magazines.

TERUG