Media met awards stimuleren

Het LOF richt zich op het stimuleren van tijdschriftjournalistiek in de breedste en modernste zin van het woord. In schrift en beeld, in print en digitaal. Onder andere met het uitreiken van prijzen, meestal in samenwerking met De Media Federatie. Zo groeide de Mercur d’Or/ LOF-prijs uit tot dè oeuvre-prijs voor ‘state of the art’ magazinemerken en mediamensen. In samenwerking met de Magazine Media Associatie (MMA) bekronen we met deze award vooraanstaande mensen en mediamerken die leidend zijn en een voorbeeld kunnen vormen voor anderen. Daarnaast is er ook een LOF-prijs voor vakmedia. Jonge, super-mediatalenten die uitgeverijen helpen transformeren, zetten we in het zonnetje met de verkiezing tot beLOFte van het jaar

Lees hier meer over de prijzen en (de juryrapporten van) de vele winnaars die in de loop der jaren door LOF gelauwerd zijn.

 

Subsidies voor nieuwe projecten

Het LOF steunt al meer dan 55 jaar de nieuwste ontwikkelingen in de mediawereld. Naast het uitreiken van prijzen subsidiëren we bijzondere projecten, zoals vakliteratuur, exposities en onderzoeken. Recente voorbeelden: samen met Villamedia een artikelenreeks over AI en Journalistiek; het boek ‘Spotprenten Corona uit ’20 en ’21’;  een boek over ‘Tijdschrift De Stijl en de nieuwe typografie in Nederland tussen 1921-2021’ en het digitaal archief voor EW Literair Supplement. 

Onze middelen – de vakprijzen en subsidies voor nieuwe projecten- zullen we graag op deze wijze blijven inzetten. Goede nieuwe initiatieven zijn bij LOF van harte welkom!

50 jaar LOF-penning

In 1973 vervaardigde Van Kempen en Begeer in opdracht van het Lucas-Ooms Fonds de bronzen LOF-penning. De hand met de letter A op de voorzijde staat voor het oude zetters- en drukkersvak en de uitgeverij in algemene zin. Het is de hand van Laurens Janszoon Coster, de Nederlandse uitvinder van de boekdrukkunst.  Hij kwam uit Haarlem waar zijn standbeeld nog te vinden is met eenzelfde A in zijn hand. 

Spaarnestad is een bijnaam voor Haarlem en is tevens de naam van de drukkerij en uitgeverij die de heren Lucas en Ooms aan hun beroemde bedrijf van destijds gaven. Het verklaart de keuze voor de hand van de befaamde Haarlemse Coster op de LOF-penning. Het ontwerp is van kunstenaar Jan Verdonk.

Er zijn inmiddels bijna honderd penningen uitgereikt aan markante mediamensen. Tijdens het 40-jarig jubileum in 2007 liefst 40 tegelijk, waaronder aan Derk Sauer, Hendrik Jan Schoo, Barbara van Beukering en Jacques de Leeuw. Ze staan allemaal in het boekje LOF-40. Tussen winnaars uit de vorige eeuw staan veel bijzondere namen: onder andere Bibeb, Renate Rubinstein, Sheherazade en Godfried Bomans. De lijst groeit nog steeds, want winnaars van een Mercur d’Or of de beLOFTe van het Jaar, krijgen ook de eervolle LOF-penning.