beLOFte 2022 Lotte Valkenburg (junior designer Knipmode), met host Onno Aerden en beLOFte 2021, Isabelle Udo.

IJzersterke en gevarieerde line-up magazine-talenten presenteert zich
Lotte Valkenburg is beLOFte van het Jaar 2022

Op woensdagavond 23 november is in De Balie in Amsterdam voor het achtste jaar op rij dè prijs voor aanstormend magazine-talent uitgereikt. De beLOFte van het Jaar 2022 werd voor de tweede keer uitgereikt onder directe auspiciën van het Lucas-Ooms Fonds; met sponsoring van de Magazine Media Associatie (MMA). De host van de avond was Onno Aerden.

Winnaar van de beLOFte 2022 is Lotte Valkenburg, junior designer Knipmode (uitgever New Skool Media ). Zij ontving uit handen van Isabelle Udo (winnaar 2021), de LOF-penning, een geldbedrag van 2.500 euro en het winnaarscertificaat.

Innovatief en gedreven

De jury was unaniem enthousiast over Lotte’s kwaliteiten, zo blijkt uit het juryrapport: ‘Het mooie aan de winnaar is is dat ze gevoel heeft voor wat er nodig is bij een mediamerk en daar ook naar handelt. Als afgestudeerd psychologe ging ze aan de slag met als belangrijke taak de digitale transformatie mede vorm te geven wetende dat de achterban van KnipMode bestaat uit veel zestigplussers. Op een laagdrempelige manier besloot ze in de coronaperiode op YouTube uit te leggen hoe je kleding maakt. En dat werkte! Al snel deden er aan de sessies honderden mensen mee en er ontstond een dialoog met de nieuwe generatie die Knipmode zo heel graag wil bereiken. Lotte’s initiatief groeide uit tot de Knipmode Academy, de club mensen waar je alles kan leren over het zelf naaien van kleding. Ze bouwde niet alleen een nieuw publiek op, maar koppelde er ook een nieuw businessmodel aan. Ze versterkte op een natuurlijk manier de band met mensen en stond op een sympathieke manier open voor alle vragen, die ze zorgvuldig beantwoordde. Haar innovatieve en gedreven ondernemendheid en hands-on mentaliteit gaf bij de beLOFte jury van 2022 de doorslag.

Veelzijdig talent

De jury was ook dit jaar hoe dan ook onder de indruk van de kwaliteiten en het veelzijdige talent van de genomineerden. En dat maakte de keuze voor een runner-up zeker niet makkelijk. Na rijp beraad werd na de juryronde met live presentaties op 9 november Eva Breda (Flair, Libelle en columnist AD) tot runner-up van 2022 gekozen. Zij ontving een geldbedrag van 1000 euro en een certificaat.

Constructieve journalistiek

De jury roemde Eva’s energieke presentatie. ‘Deze jonge journalist schrijft verhalen en maakt podcasts (Komt een meid bij de psych) waarbij ze altijd haar eigen leven combineert met stevige thema’s zoals grensoverschrijdend gedrag, mentale stress en oorlog. Haar motto’s zijn veelzeggend: ‘Ik ben breekbaar en betrouwbaar’. En: ‘Journalistiek is ook business.’ Ze ziet het als haar grote ambitie om taboes bespreekbaar te maken voor een groot publiek. Eva wil bovendien niet alleen verslag doen van haar eigen leven en dat van anderen, maar ze wil ook met een oplossingsrichting komen. Zelf noemt ze dat constructieve journalistiek. “Wat is constructieve journalistiek? Door feiten te geven en een oplossing te bieden. Zo kan je wereld misschien een beetje beter maken.”

Eva Breda (Flair, Libelle en columnist AD) runner-up 2022, met host Onno Aerden en runner-up 2021, Victor Pak.
(
fotografie Giuseppe Toppers/Danto Studio)

Nog drie veelbelovende kandidaten bij live presentaties

Laurien Onderwater (redacteur KIJK Magazine, New Skool Media) bleek een echte wetenschapsfanaat. Ze studeerde Biomedische Wetenschappen en ging na een stage aan de slag bij KIJK. Ze schrijft veel verhalen, heeft een eigen rubriek waarin ze een wetenschapper interviewt en ziet het als haar taak om nieuw publiek binnen te halen door haar liefde voor wetenschap te delen met de lezers. Laurien heeft een belangrijke rol in het digitaliseringsproces van alle titels van New Skool Media. “Mensen willen graag een digitaal abonnement en de redacties moeten daaraan wennen. Als mensen wilden weten hoe het werkte intern dan hielp ik. We moeten voorkomen dat we op eilandjes zitten.”
De jury bleek enthousiast: ‘Een echt multi-talent, mooi hoe ze alle redacties aan elkaar koppelt.’ En: ‘Goed om wetenschap te promoten, want dat is een belangrijk vakgebied, ze is een verbinder en enthousiast.’

Linda Zhengová is fotograaf en redacteur/curator van Gup Magazine en Discarded Magazine. De jury was onder de indruk van haar goede ideeën, maatschappelijke agenda en lef om alles uit te voeren. Zo bedacht ze voor Discarded magazine XXX, een gedeelte van het magazine waarin het thema erotische fotografie centraal stat. Ze deed een oproep aan talentvolle collega-fotografen om daarvoor foto’s in te zenden. “Ik doe niks waar ik niet in geloof, als je er zelf niet in gelooft dan moet je het niet doen. Ik hou van taboes doorbreken en niet van volgen.’’
Wat haar talent is? “Lastig kiezen, maar ik ben vooral fotograaf.”
Het juryrapport: ‘Linda is een megatalent, ze geeft bovendien talenten een podium die zowel mainstream als old school zijn. Ze is heel veelzijdig in een lastige omgeving en heeft een goed afgesteld moreel kompas.’

Dyon Kaleuwee, Ersem Erçil en Thomas van Driel (founders en curatoren JuniorMaG) zijn drie gedreven jonge mannen uit het reclamevak, die de media- en reclamewereld besloten op te schudden door JuniorMaG te beginnen. “Wij willen junior makers echt een platform bieden. We begonnen vanuit frustratie, we voelden ons niet gehoord en te weinig gezien. Dat wilden wij veranderen. Wij faciliteren met JuniorMaG daarom een ruimte voor en door juniors. Het platform is veelbelovend omdat het door veelbelovende mensen wordt gemaakt.”
De jury is psoitief over het initiatief dat doorontwikkeling verdient: ‘Ze creëren een eigen medium, vanuit een eigen visie en met een aanstekelijke energie. Het idee is verfrissend. De passie voelbaar.’

Eerdere winnaars beLOFte

2021 Isabelle Udo (founder VideOrbit Studio)
2020 Arjun Chadha (founder Get Familiar Magazine – Zuurstof Media)
2019 Bret Hartman (Vormgever Libelle)
2018 Onno den Hollander (Redacteur Quote, nu schrijver bij Eigen Werk)
2017 Emiel Brinkhuis (Winq – MediaMANsion, nu client lead GoSpooky)
2016 Pieter Zwart (Data-journalist VI en op Catenaccio.nl, nu Hoofdredacteur VI)
2015 Renee Bijlsma (coördinator projectredactie Libelle, nu Dedato designers & architects).

2022-Jury

Derk Haank, juryvoorzitter (LOF en diverse bestuursfuncties)
Franska Stuy (Franska.nl; winnaar Mercur d’Or)
Ruud de Langen (dentsu Benelux)
Nathalie Peters (Morgenfrisk)
Isabelle Udo (VideOrbit Studio, winnaar beLOFte 2021)
Jildou van der Bijl (LINDA.; winnaar Mercur d’Or en LOF bestuur)
Léon Bouwman (New Skool Media)
Aart Lensink (LVB)
Nicolette Hulsebos (fonk magazine en LOF bestuur)

Aanmelden BeLOFte ’23

Jong talent aanmelden voor de beLOFte van 2023? Dat kan vanaf augustus 2023. Het inschrijfformulier is dan te downloaden via deze site.