Belofte 2016 Pieter Zwart

Pieter Zwart De nieuwe journalist

‘Wat jammer dat we niet alle genomineerden deze aanmoedigingsprijs van het Lucas-Ooms Fonds kunnen geven.’ De jury genoot van de persoonlijke pitches van deze vijf talenten. Echte ondernemers met een strak plan.‘Dit zijn de mensen die straks onze business runnen.’ De winnaar, Pieter Zwart, is nu al een fenomeen in de voetbaljournalistiek.

Hij kwam binnen voor zijn persoonlijke pitch met een citaat van Johan Cruijff: ‘Er is maar een moment om op tijd te komen, anders ben je te vroeg of te laat.’ Pieter Zwart was op het juiste moment op de juiste plek, want hij wandelt weg met de Mercur BeLOFte van het Jaar 2016! Behalve een beeldje, ook € 2.500 van het Lucas Oomsfonds voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Wat Pieter (redacteur VI) doet is echt nieuw: data-analyse in de voetbaljournalistiek. Geen meninkjes, maar feiten gebaseerd op data zijn het fundament van zijn artikelen. Zo jong als hij is, heeft hij nu al een enorme schare fans én is het hem gelukt in minder dan drie jaar tijd een jongere doelgroep te verleiden voor Voetbal International. Pieter weet hoe je kille cijfers interpreteert en er uitstekende verhalen of blogs van maakt. ‘Het draait bij ons om kwaliteit en niet om kwantiteit. Ik gooi vaak artikelen weg omdat het nog beter kan.’ Zijn ambitie is om te laten zien dat de nieuwe vorm van datajournalistiek de toekomst is. Zijn analyses zijn zó goed dat hij al menig aanbod van profvoetbalclubs heeft afgeslagen. ‘Ik wil onafhankelijke journalistiek bedrijven. Of dat nu op papier is of online, ik ga voor betrouwbare content.’ En dan het liefst via een online betaalmodel in plaats van open platformen, nu print een dalend bereik heeft. Deze nieuwe journalist is een gepassioneerd journalist in hart en nieren, maar heeft ook commercieel bloed door de aderen stromen. De jury is ervan overtuigd dat we nog veel van Pieter zullen horen.

‘Dit zijn de mensen die straks onze business runnen’

Zijn ambitie is om te laten zien dat de nieuwe vorm van datajournalistiek de toekomst is. Zijn analyses zijn zó goed dat hij al menig aanbod van profvoetbalclubs heeft afgeslagen.

 

TERUG