2010 – Vrij Nederland

Lang leve de inhoud

70 jaar en springlevend! Vrij Nederland, uit de as herrezen, verdient in her jubileumjaar de Mercur d’Or/LOF-prijs voor Publiekstijdschriften. Een jubileum is geen criterium ‘an sich’ voor deze kroon op het ambachtelijke werk, maar de kwalitatief hoogwaardige wijze waarop Vrij Nederland de slogan ‘Lang leve de inhoud’ verfrissend gestalte geeft, rechtvaardigt de oeuvre-award. De vakjury (h)erkent de stuwende kracht van Frits van Exter, de hoofdredacteur die eerder zijn sporen verdiende in de krantenwereld en zijn redactie inspireerde tot de opzienbarende revitalisering van Vrij Nederland.

‘Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.’ Deze beroemde dichtregels van Henk van Randwijk, te lezen op het oorlogsmonument in het Weteringplantsoen te Amsterdam, verklaren waarom een klein groepje protestantse jongeren in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog hun leven op het spel zetten voor hun verzetskrant: Vrij Nederland.

Op 31 augustus 1940 verscheen Vrij Nederland voor de eerste keer, als verzetsblad. De Duitse bezetter draaide de vrije pers de nek om; Vrij Nederland werd illegaal uitgebracht. Het blad omschreef zichzelf als ‘strijdblad voor de bevrijding van ons land.’ Na de bevrijding in mei 1945 zette de redactie van onderwijzer-dichter Henk van Randwijk de publicatie bovengronds voort. Het blad ging door als weekblad, dat al snel bekend stond om zijn linkse signatuur. In de jaren zestig en zeventig maakte VN school met spraakmakende interviews en columns, uit het leven gegrepen tekeningen, journalistieke onthullingen, sociale reportages en bijzondere fotografie. En met de maandelijkse boekenbijlage, die een houvast werd voor letterminnend Nederland en later als de Republiek der Letteren een plaats vond in het weekblad.

Zichzelf opnieuw uitvinden

Na jaren van koerswijzigingen en dalende oplagecijfers vond Vrij Nederland zichzelf in 2008 opnieuw uit. Onder leiding van hoofdredacteur Frits van Exter is het blad van de Weekbladpers Tijdschriften een verfrissende mix van interviews, achtergronden, columns en (foto)reportages – to the point en up-to-date. Deze nieuwe start, al snel beloond met de eerste oplagestijging in tientallen jaren, wordt verbeeld door het nieuwe logo: de naam schuin over de volle breedte van de vorpagina gedrukt, met als leus eronder: ‘Lang leve de inhoud’. Onmiskenbaar Vrij Nederland.

❛Een oeuvreprijs, vanwege de toonaangevende journalistieke en maatschappelijke rol die het opinieweekblad in die zeven decennia heeft gespeeld en nu nog altijd speelt.❜

De jury van de Mercur d’Or/LOF-prijs voor Publiekstijdschriften is unaniem van oordeel dat Vrij Nederland deze oeuvreprijs toekomt. Vanwege de toonaangevende journalistieke en maatschappelijke rol die het opinieweekblad in die zeven decennia heeft gespeeld en nu nog altijd speelt. Het feit dat Vrij Nederland in een dalende markt de opwaartse lijnen weer te pakken heeft, is voor de vakjury het bewijs dat VN weer relevant is. Springlevend en in toenemende mate onmisbaar voor spraakmakend Nederland.

 

TERUG