© Judith Jockel

2022 – Els Rozenbroek

“Elke kop, elke covertekst, elk intro of regeltje dat door haar handen gaat verandert in een juweeltje”

De 21e oeuvreprijs Mercur d’Or/LOF-Prijs voor Magazines, is door de besturen van de MMA en het LOF toegekend aan Els Rozenbroek, een uniek talent dat al 45 jaar de toon zet bij vele magazines in Nederland. Als (eind)redacteur, bladenmaker en columnist.

Els Rozenbroek, die in een interview met Cécile Koekkoek in Volkskrant Magazine (juli ’22) ‘het best bewaarde geheim van de bladenwereld’ werd genoemd, begon in 1977 als redacteur bij Libelle, in 1980 werd ze eindredacteur van het Belgische Flair en later van Story. In 1987 startte ze als hoofd-redacteur van Kinderen, in 1994 van Top Santé en in 1998 van Vrouw Vandaag. Sinds 2002 is ze freelancer, onder andere voor LINDA. en Saar Magazine.

Met Rozemarijn de Witte, onder andere founding editor van LINDA. en in 2004 Mercur d’Or winnaar, stond ze aan de wieg van LINDA. De Witte: “God wat heeft Els die Mercur d’Or verdiend. Zij maakt het verschil. Haar geest werkt snel en is loeischerp. Ze legt de vinger op de zere plek, neemt geen blad voor de mond en heeft lak aan conventies. Zij vogelde de gewaagde toon van LINDA. uit, vol humor, emotie en zelfspot. Met koppen als ‘Rot op met je appeltaart’, ‘Liegen moet’, ‘Mens of klompje cellen’, ‘Even uw kaak breken’, ‘Wijvengezeik moet verboden worden’ en ‘Schop die kinderen je bed uit’. Els is veruit de beste tekstredacteur die Nederland kent. Met stip. Met afstand. Als je ‘Pinkeltje huilt’ zet bij een portrettengalerij over mannen met een micropenis, dan ben je briljant.”

Met Barbara van Erp en Femke Sterken zette Els Rozenbroek SAAR Magazine op, in 2016 bekroond met de Mercur Lancering van het Jaar. In januari 2022 kwam er de SAAR podcast bij, waarin Rozenbroek, Van Erp en Sterken wekelijks openhartig met elkaar praten, onder andere over de ziekte van Els. De podcast werd een instant succes. Barbara van Erp en Femke Sterken: “Wij waren zo ongelofelijk trots toen Els 7 jaar geleden besloot bij Saar te komen werken. Bij ons! Een piepklein nieuw bedrijf en magazine dat zich nog helemaal moest waarmaken. Wat hebben we leuke dingen gemaakt en wat hebben we gelachen (en gehuild, gestrest en geruzied). Er kwam een hechte, diepe vriendschap uit voort. Alles wat we van Els geleerd hebben, nemen we mee. Maar zo leuk als het was, wordt ‘blaadje maken’ nooit meer.”

Voor het grootste vrouwenweekblad van Nederland, Libelle, schreef ze o.a. 17 jaar lang elke week Dagboek van Juul. Franska Stuy, Mercur d’Or winnaar 2011, werkte als hoofdredacteur van Libelle ruim 12,5 jaar met Els Rozenbroek: “Eindelijk de Mercur d’Or voor Els. Dat ik dat loeidure potje Chanel nagellak móest en zou hebben, was haar schuld. ‘French manicure in vijf minuten’ had ze boven de foto in LINDA. gezet. Met open ogen tuinde zelfs een door de wol geverfde bladenmaker als ik erin. Elke kop, elke covertekst, elk intro of regeltje dat door haar handen ging veranderde in een juweeltje. Een hele diepe buiging voor de enige echte en allerbeste eindredacteur ooit.”

TERUG