Mercur BeLOFTe van het Jaar 2018 Onno den Hollander
(Redacteur Quote – nu freelance schrijver)

“Onno is de beste schrijver die we bij Quote hebben.”

De vier genomineerden van dit jaar pitchen vijf minuten live tijdens de jurydag. De jury was onder de indruk van de professionaliteit en het enthousiasme van alle vier de kandidaten, maar de vierde Mercur BeLOFte van het Jaar gaat naar de enige man in het gezelschap, Onno den Hollander, volgens zijn baas Sander Schimmelpenninck “de beste interviewer van Quote”.

“Ik wist dat hij in het Okura-hotel verbleef, dus ik heb urenlang in de lobby gewacht tot hij naar de lift liep en toen sprak ik hem aan: “Mijnheer van Gaal, ik ben een journalist” en voor ik verder kon spreken zag ik aan hem dat ik met 10-0 achter stond. Een heel foute openingszin, maar ik kreeg wel zijn aandacht toen ik direct vertelde dat ik een goed idee had voor zijn Stichting Spieren voor Spieren: we maken het allerduurste elftal, met ondernemers uit de Quote 500 die u gaat coachen, en ze spelen tegen een team van ex-internationals. “Bij hoge uitzondering zal ik jullie coachen,” zei Van Gaal. Ik heb nog nooit zo stralend op de fiets gezeten, nog geen idee hoe we dit allemaal moesten gaan organiseren, maar ik had het JA van Van Gaal.”

Dit idee van Onno den Hollander van Quote werd een magische middag. De bijzonder sympathieke voetbalwedstrijd bracht bijna 520.000 euro op voor onderzoek naar medicijnen voor de Stichting Spieren voor Spieren. Mooie bijvangst: de actie heeft ook veel goodwill gekweekt bij de doelgroep van de Quote 500. Deze actie is ook genomineerd voor een Mercur Partnership en ander werk van Onno – de Zuidas-Safari – is eveneens genomineerd, in de categorie Reportage. Hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck van Quote over zijn redacteur: “Onno is niet alleen de beste schrijver die we bij Quote hebben, maar ook een creatieve motor achter evenementen, met de fameuze voetbalwedstrijd als hoogtepunt. Wij reageerden wat meewarig op dit idee, maar Onno drukte door en organiseerde dit evenement. Hij is ook onze voorloper als het gaat om video (hij presenteert de Quote Videopitch) en is een sfeermaker op de redactie en bij Hearst.”

Muziek en mooie interviews
Onno studeerde rechten en verdiende zijn brood als (straat)muzikant, ook toen hij nog freelancete voor Quote en andere magazines. Inmiddels is de ster-redacteur in vaste dienst.

Onno is een kei in interviews. Hij weet een losse sfeer te creëren en kan een zakelijk verhaal persoonlijk maken. Zijn hoogste doel is verhalen schrijven die mensen binden – ook over tien jaar moeten zijn verhalen nieuwe lezers nog weten te verrassen.

Bij Quote zijn ze ontzettend blij met hem en dat kan de Mercurs-jury zich heel goed voorstellen. “Als je hem erbij haalt, plus je vier keer”, zei een jurylid. Een groot talent, met ondernemerschap en frisse ideeën. Schrijven is een pracht ambacht, mooi om dat met een Mercur BeLOFte van het Jaar te kunnen bekronen.

TERUG